Istaknuta novinarka, svojim radom dala je značajan doprinos temama roda i ravnopravnosti. Poznata je po svom angažovanju u inicijativama poput grupe „Novinarke protiv nasilja nad ženama“, gde sarađuje sa drugim novinarima kako bi se bavila pitanjima vezanim za rodno zasnovano nasilje u medijskom izveštavanju. Jovana i njene kolege bile su presudne u zalaganju za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju, naglašavajući važnost fokusiranja na to kako vesti utiču na žene koje su preživele i njihove porodice. Svojim naporima uticali su na pozitivne promene u praksi medijskog izveštavanja, kao što je smanjenje izveštaja u kojima dominira senzacionalizam i odstupanje od opravdavanja nasilja ili ispitivanja iskaza žrtava. Njihov rad je doveo do razvoja smernica za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju i podstakao diskusije o poboljšanju standarda u redakcijama. Posvećenost Jovane Gligorijević promovisanju odgovornog novinarstva i zalaganju za rodnu ravnopravnost i dalje ima značajan uticaj na medijsku praksu u Srbiji.

Jovana je koautor Smernica za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju i Priručnika o medijskoj pismenosti za nastavnike u izdanju Asocijacije Medija Srbije.

Prilikom dodele Nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević” za njen tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala”, žiri je istakao: „Jovana Gligorijević je postavila zanatski i etički standard koji svako onaj ko se bavi novinarstvom – pogotovo istraživačkim – nikada ne bi smeo smetnuti sa uma. Njen tekst je precizan i jasan, pojave su nazvane pravim imenom bez podilaženja bilo kojoj interesnoj grupi, tema je obrađena isključivo u javnom interesu, svaki senzacionalizam je bio isključen, a posebno treba naglasiti i zaštitu žrtava na način kakav gotovo nije zabeležen u novinarskoj praksi Srbije”.

 

Dorćol Platz - glavna sala

23. maj

18:00