26-28 May 2021/Mikser Festival/Zornića kuća

05-10 September 2021/Salone del Mobile/Milan

Mladi Balkanski Dizajneri 2021: Cirkularni dizajn

Mladi balkanski dizajneri (Young Balkan Designers/YBD) jeste regionalni otvoreni poziv, odnosno inicijativa promocije mladih balkanskih talenata na polju dizajna. Osnovni cilj je dati mladim kreativnim ljudima priliku da se izraze, realizuju svoje koncepte, nauče o procesima proizvodnje i prošire svoju mrežu kroz obrazovne aktivnosti, izložbe, događaje i festivale.

Žiri jednog od najrelevantnijih međunarodnih događaja u svetu dizajna uvrstio je pobednike Mikserovog konkursa među učesnike prestižne sajamske smotre talenata „Salone Satellite“ čiji ovogodišnji slogan glasi: „Dizajn za našu budućnost“. Pre odlaska u Milano, premijera eksponata cirkularnog dizajna održaće se u 12. izdanju Mikser festivala u prirodnoj atmosferi Zornića kuće, 26-28. maja 2021.

Kada mislimo o otpadu koji proizvodimo, uglavnom smo usredsređeni na životni ciklus proizvoda, na njegovu ponovnu upotrebu ili reciklažu. Ali, šta ako bismo dizajnirali proizvod na novi način, pri samom početku procesa? Šta ako ga dizajniramo na cirkularan način? Tražimo nove generacije dizajnera koje su spremne da redefinišu aktuelni dizajn i popločaju put cirkularnom načinu mišljenja, gledajući izvan jednog životnog ciklusa proizvoda koji će koristiti samo konzumenti, razvijajući rešenja koja će obezbediti višestruko korišćenje višestrukim korisnicima i dizajnirajući proizvode, koncepte i usluge kao preduslove budućnosti naše planete.

Dizajneri čiji će radovi biti prikazani su Marija Kojić iz Srbije Džordž Bosnas iz Grčke, Sara Badovinac iz Slovenije, Milija Čpajak i Anđela Jerinić iz Srbije, Maja Repotočnik iz Slovenije.

Boreal, Gir, Nunc, Prostoria, Zanat, Centar za kreativnost Slovenija omogućili su mladim dizajnerima da izrade svoje prototipe, podelili sa njima iskustvo tržišta i pomogli im da započnu svoje profesionalne karijere.