Austrijski stvaraoci na Mikser Festivalu 2021

Mikser organizacija nastavlja uspešnu dugogodišnju saradnju sa Austrijskim kulturnim forumom na realizaciji programa Mikser festivala. Ove godine na najvećoj regionalnoj smotri kreativnosti, pod sloganom “Zagrljaj”, učestvuje troje austrijskih autora koji oslikavaju raznolikost aktivnosti AKF u Srbiji: od nauke do umetnosti.

Arhitekta i osnivač Vertical Farm Instituta, Daniel Podmirseg, podeliće svoja znanja iz oblasti prirodom inspirisanih urbanih rešenja na panelu “Gradovi po meri prirode i društva” u okviru konferencijskog programa Mikser festivala. Cilj diskusije okupljenih stručnjaka i predstavnika relevantnih lokalnih institucija jeste uključenje ovih perspektiva u javni dijalog o planiranju održivijih, zdravijih i srećnijih gradova i otvaranje prostora za unapređenje procesa planiranja u našoj urbanističkoj praksi.

                                                                                    “Malo Morgen” Pira Tin

Kao ekstenzija projekta “Na drugi pogled” Austrijskog kulturnog foruma, umetnice Pira Tin i Tijana Petrović održaće radionicu u okviru umetničke platforme Mikser festivala “Black Box” tokom koje će predstaviti svoj rad i razmeniti iskustva sa mladim autorima iz regiona. Onlajn platorma „Na drugi pogled“ nastaje u godini kada se obeležava 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd, kao i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije. Zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj koji u inicijalnoj fazi čine radovi deset vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije pristiglih na konkurs koji se za ovu priliku raspisuje.

                                                                              “Wien Wien” Tijana Petrović

U okviru panel diskusije “The Future of Art” austrijska umetnica Sangam Sharma, takođe učesnica u projektu “Na drugi pogled,  razgovaraće sa kolegama iz regiona o izazovima koje je pred umetničku scenu postavila globalna pandemija, kao i o novim formama i iskustvima umetničkog delovanja u budućnosti.

AUSTRIJSKI AUTORI NA MIKSER FESTIVALU:

Mikser Talks / 27. maj / 12.20 – 13.20 / Daniel Podmirseg / Livestream
Panel diskusija: “Gradovi po meri prirode i društva”

Black Box / 27.maj / 16.00 – 17.00 / Pira Tin & Tijana Petrović
“Na prvi pogled” – Razmena iskustava sa mladim umetnicima – Q&A Luncheon

Mikser Talks / 27.maj / 18.10 – 19.10 / Sangam Sharma / Livestream
Panel diskusija: “Budućnost umetnosti”
———————————

Livestream sesije možete pratiti na Mikserovom YouTube kanalu.

———————————

Austrijski kulturni forum Beograd kao „ambasada za kulturu“ sprovodi austrijsku spoljnu kulturnu politiku u Srbiji. Fokus je na predstavljanju inovativnih i kreativnih aspekata Austrije u Srbiji i umrežavanju austrijskih i srpskih kulturnih poslanika.