SOFRA

Stočić Sofra na savremen način interpretira vekovnu tradiciju balkanskog podneblja – rituala druženja i ispijanja kafe, ukazujući na aspekte održivosti i ogromne količine ostatka kafe – soca koje se dnevno generišu u svakom balkanskom domaćinstvu. Projekat razmatra načine ponovnog korišćenja soca u svrhu inovativnog materijala za industriju nameštaja i drugih upotrebnih predmeta, kombinovanjem sa biorazgradivim polimerima bez štetnog uticaja na životnu sredinu. Dizajneri su se odlučili za izradu pločastog materijala pogodnog za materijalizaciju ploče niskog stola – sofre, karakterističnog u kulturama Balkana upravo za ritual ispijanja kafe, čime se zatvara i ekološki i simbolički krug. 

ANĐELA

JERINIĆ

SRBIJA

Anđela Jerinić je grafička dizajnerka iz Beograda sa snažnim zanimanjem i talentom za tipografiju. Završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao dizajnerka u kreativnom studiju Metaklinika, dok u slobodno vreme razvija svoje multidisciplinarne talente kroz različite projekte, poput platforme Young Balkan Designers na kojoj su dva Anđelina rada iz oblasti industrijskog dizajna odabrana za razvoj proizvoda i učešće u međunarodnoj putujućoj izložbi, I to u oštroj regionalnoj konkurenciji.

MILIJA

ČPAJAK

SRBIJA

Milija Čpajak je odrastao u Beogradu, u porodici koja neguje umetnost. Završio je osnovne i master studije Fakulteta likovnih umetnosti na odseku vajarstva. Kao stipendista francuske vlade proveo je jedan semestar master studija na École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu (2017). Nakon studija, kroz izlaganje i realizovanje različitih umetničkih projekata, aktivno učestvuje na umetničkoj sceni. Drugu nagradu je osvojio na konkursu Niš Art fondacije (2017). Iste godine putuje u Koreju gde dobija priznanje za realizovanu skulpturu na grupnoj izložbi. U okviru manifestacije Mermer i zvuci u Aranđelovcu kao gostujući umetnik, realizuje skulpturu u javnom prostoru (2020).