Mladi Balkanski Dizajneri / Young Balkan Designers / je talent platforma koju je organizacija Mikser pokrenula 2011. godine uz podršku partnera iz čitavog regiona, sa ciljem da identifikuje, promoviše i razvija kreativni potencijal Balkana u oblasti industrijskog dizajna i približi ga međunarodnom tržištu, doprinoseći istovremeno i obnovi multikulturalne saradnje u regionu. Jedan od ciljeva incijative je edukacija i stimulisanje dizajnera da istraže ulogu dizajna u održivom razvoju i društvenoj inkluziji.

Dizajneri odabrani na regionalnom YBD konkursu od strane renomiranog međunarodnog žirija, dobijaju priliku da realizuju svoje ideje i prošire znanja i iskustva kroz različite obrazovne i praktične aktivnosti – predavanja, radionice, rezidencije i izložbe.

Najnovije izdanje YBD inicijative pod naslovom „Cirkularni dizajn“ fokusira se na izazove linearne proizvodnje i potrošnje i predstavlja 7 ideja mladih dizajnera sa celog Balkana zasnovanih na principima kružne ekonomije, koji omogućavaju duži životni ciklus i višestruke namene i korisnike proizvoda.

Pobednici YBD takmičenja čija rešenja se predstavljaju na Mikser festivalu 2021 su Marija Kojić, Milija Čpajak i Anđela Jerinić iz Srbije, George Bosnas iz Grčke, Sara Badovinac i Maja Repotočnik iz Slovenije. Lideri proizvodnje dizajniranog nameštaja u regionu – Prostoria i Nunc iz Hrvatske, Zanat iz Bosne i Hercegovine, Gir i Boreal iz Srbije podržali su projekat i omogućili mladim dizajnerima da realizuju svoje prototipove, steknu tržišno iskustvo i podstaknu profesionalnu karijeru.

Međunarodno priznanje projektu stiže od renomiranog žirija Međunarodnog  sajma nameštaja u Milanu koji je pobednike Mikser konkursa uvrstio u selekciju prestižne talent sekcije sajma „Salone Satellite“ koja ove godine nosi naziv: „Dizajn za našu budućnost”. Pre nastupa u Milanu, premijera cirkularnih proizvoda održava se na 12. izdanju Mikser festivala, gde će uključeni dizajneri i proizvođači diskutovati o daljem razvoju proizvoda, regionalnoj saradnji i zajedničkom predstavljanju na relevantnim međunarodnim manifestacijama.